Białe wino – co warto o nim wiedzieć?

Białe wino przypadnie do gustu każdemu, kto preferuje lekkie, świeże alkohole. Czy jest ono zdrowo? Z jakich szczepów najczęściej się je produkuje?

Właściwości zdrowotne

O właściwościach zdrowotnych wina mówi się najczęściej w kontekście wina czerwonego. Nie jest jednak prawdą, że białe wino nie posiada żadnych właściwości zdrowotnych. Jeśli jest ono spożywane regularnie w niewielkich ilościach, to skutecznie chroni przed rozwijaniem się chorób płuc, a oprócz tego pomaga w walce z nimi, jeśli te już istnieją. Pozwala ono na utrzymywaniu we właściwej kondycji tkanki płucnej. Już wypicie jednego kieliszka białego wina delikatnie obniża ciśnienie krwi. Oprócz tego trunek ten przyczynia się do wzrostu wydolności serca, redukuje ryzyko zachorowania na dolegliwości sercowe, a także zapobiega zatorom w tętnicach. Chroni on również przed powstawaniem zakrzepów krwi.

Białe wino zawiera także dużo przeciwutleniaczy. Dzięki temu chroni ono przed rozwojem raka, a także hamuje powstawanie komórek nowotworowych w organizmie.

Popularne szczepy

Najsłynniejszym i najbardziej szlachetnym białym szczepem jest chardonnay. To dzięki niemu wytwarza się np. wspaniałe francuskie wina, np. z regionu Chablis. Oprócz tego chardonnay wykorzystuje się do produkcji szampanów. Szczep ten znakomicie potrafi przystosowywać się do klimatu oraz gleby danego regionu, co wspaniale oddaje charakter konkretnego miejsca.

Inny popularny szczep białego wina to gewurztraminer. Jakiś czas temu uprawiano go tylko w Niemczech i na północy Włoch, jednak aktualnie jest on na terenie całej Europy i Nowego Świata. Jego zapach to połączenie owoców liczi, grejpfruta oraz róży.
Znany jest również szczep riesling. Dzięki niemu produkowane są zarówno wina wytrawne, jak i słodkie. Wszystkie one wyróżniają się wyraźną kwasowością, nutami cytrusowymi oraz mineralnością.

Popularny szczep francuski to sauvignon blanc. Dzięki niemu uzyskiwane są wina lekkie, kwaskowate oraz orzeźwiające. Wyczuwalne są w nim nuty cytrusowe, agrest, liście porzeczki. Wino to wyróżnia się tym, że najlepsze walory smakowe ma w okresie, kiedy jest młode.

Semilion to francuski szczep białego wina, które uprawia się głównie w krajach Nowego Świata, takich jak Nowa Zelandia, Australia, RPA czy Argentyna. Czasem łączy się je z innymi szczepami w celu uzyskania ciekawych walorów smakowych. Wina te wyróżniają się smakiem miodu, gruszek oraz fig.

faktoriawin.pl

Pinot gris jest szczepem, posiadającym grona o czerwonym zabarwieniu. Bywają one bardzo jasne, zielonkawe lub wyróżniają się intensywną, złotą barwą. Część odmian posiada wysoką kwasowość, inne zaś są bardzo delikatne.

Poprzedni artykułChcesz wysłać przelew z Anglii do Polski? Wybierz sprawdzoną firmę!
Następny artykułLudwik Kauffman – życie i twórczość

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj