Brownie z lodami chałwowymi?

Czego potrzebujesz, żeby zrobić brownie z lodami chałwowymi? Jak je wykonać i z czym podać ten wyjątkowy deser? Zapraszamy do lektury!

Koniec lata nadciąga wielkimi krokami, a wraz z nim pożegnamy maliny, truskawki, jagody, jeżyny, czereśnie i inne sezonowe owoce. W jaki sposób wykorzystać je maksymalnie? Jaki deser z nich przygotować? Nasza propozycja na letnie wieczory albo słodycz do porannej kawy to wilgotne brownie z lodami chałwowymi i świeżymi leśnymi owocami, które swoją kwaskowatością przełamią słodycz czekolady. Od czego zacząć?

Przepis na brownie z lodami chałwowymi

Składniki na brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka kakao 100%
  • 50 g mielonych migdałów
  • 70 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Potrzebujesz jeszcze:

  • Lody chałwowe (u nas są to lody chałwowe Bracia Koral – Lody jak Dawniej)
  • Owoce leśne, tj. truskawki, maliny czy borówki (ilość według uznania)
  • Polewa czekoladowa (opcjonalnie, nie musicie jej mieć)

Przygotowanie brownie:

Masło należy umieścić w naczyniu, a następnie je roztopić. Należy zdjąć je z gazu i od razu dodać do niego gorzką czekoladę. Najlepiej posiekać ją na niewielkie kawałki, dzięki czemu szybciej się rozpuści. Musicie mieszać czekoladę z masłem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zależy nam na jak najbardziej gładkiej i kremowej masie, którą musicie kolejno ostudzić. W oddzielnym naczyniu musicie zmiksować jajka z cukrem i powoli, bardzo stopniowo, wlewać do tego zimną już masę czekoladową. Należy to razem dalej miksować. W oddzielnym naczyniu mieszacie ze sobą suche składniki waszego ciasta, a mianowicie mielone migdały, mąkę, kakao oraz sól. Łączymy teraz suche składniki z mokrymi, mieszamy i gotowe. Przekładacie to do foremki, wcześniej przez Was przygotowanej. Nastawcie piekarnik na około 170 stopni i pieczcie ciasto między 35, a 40 minut. Nie do suchego patyczka. Brownie powinno być w środku lekko wilgotne i mocno czekoladowe. Jeżeli jesteście fanami czekolady, możecie polać je polewą.

Lody chałwowe skradną Twoje podniebienie

Tak przygotowane ciasto należy pokroić na kwadraty. Aby podać deser gościom należy wyłożyć kawałki na talerze, na wierzchu dodać gałkę lodów chałwowych i posypać wszystko owocami leśnymi. Dla koloru i ozdoby, możecie taki deser ozdobić np. miętą.

Smacznego!

Poprzedni artykułCzym się kierować, wybierając biuro podróży?
Następny artykułDzień chłopaka już lada dzień, jaki prezent dla niego wybrać?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj