Drobny sprzęt do transportu żywności

Większość firm cateringowych korzysta z sprzętu do transportu żywności – są to m.in. pojemniki GN, termosy gastronomiczne, torby termoizolacyjne, wózki itd. Urządzenia tego typu są niezbędne dla każdego, kto prowadzi działalność gastronomiczną, np. restaurację oferującą dania z dowozem, stołówkę, catering, kuchnię w hotelu itd.

Zastanawiasz się nad transportem żywności? Do wyboru masz m.in. pojazd z chłodnią, transport w pojemnikach termicznych, termosy gastronomiczne itd. Przede wszystkim jednak warto poznać regulację prawną.

Konkretne, ustalone wymagania odnoszące się do środków transportu przewożących żywność zawarte zostały w rozdziale IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004). Według przepisu należy utrzymywać je w czystości i w dobrym stanie technicznym, muszą być tak zbudowane, by można było szybko przeprowadzić ich dezynfekcję.

Termosy gastronomiczne

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia służącego do transportowania gotowych potraw jest dobrej jakości termos gastronomiczny. Do wyboru jest wiele modeli, o różnej pojemności, więc można dobrać odpowiedni sprzęt do swojego lokalu. To świetny wybór dla firm cateringowych, restauracji, stołówek w szpitalach, szkołach i przedszkolach, domów weselnych itp. Termos do transportu żywności umożliwia zachowanie temperatury, ale też smaku i jakości potrawy.

Pojemniki do transportu żywności

Podobnie jak termosy gastronomiczne, również pojemniki są niezbędne w każdym lokalu. Będą przydatne głównie w działalności cateringowej, gdyż pozwolą szybko i bezpiecznie przetransportować wybraną potrawę w inne miejsce. Do wyboru są pojemniki w wielu rozmiarach – warto wybierać te nierdzewne, higieniczne i wytrzymałe.

Torby termoizolacyjne

Torby i plecaki termoizolacyjne to rozwiązanie do transportu żywności, zapewniają wygodne dostarczanie gotowych potraw do klienta. Komfortowe jest przemieszczanie się z nimi, ale też wyjmowanie czy wkładanie dań. Można też wybrać specjalne torby czy plecaki, do transportu konkretnych produktów – np. pizzy, zup itd. Zapewniają one odpowiednią temperaturę, są higieniczne i występują w wielu rozmiarach.

Kosze i wózki

W cateringu czy na stołówce praktyczne będą także stojaki i kosze na zastawę, np. talerze i miski z pokrytej plastikiem stali, pojemniki, które można przewieźć paletą, a także funkcjonalne wózki, np. na termosy, pojemniki termoizolacyjne, kelnerskie itd. Sprzęty te przeznaczone są m.in. do restauracji, barów i cateringu.

Drobny sprzęt do transportu żywności
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here