Kruszonka do ciasta – jak ją wykonać?

Kruszonka to idealne wykończenie wielu domowych ciast oraz drożdżówek. Aromatyczny i delikatny dodatek świetnie komponuje się ze smakiem zapiekanych owoców.

Istnieje wiele rodzajów kruszonki, a jej przyrządzenie nie jest trudne. Przygotowana własnoręcznie dekoracja nie tylko świetnie smakuje, ale i wypełnia dom subtelnym zapachem, który wielu osobom kojarzy się z rodzinnym domem oraz okresem beztroskiego, szczęśliwego dzieciństwa.

Kruszonka Twojej babci

Podstawowa wersja dodatku wielu ciast oraz owoców jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Przepis na idealną kruszonkę, które przygotowywały nasze babcie, znaleźć można na stronie internetowej basiazsercem.pl. Najważniejszą kwestią jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Warto rozcierać je palcami, dopóki nie utworzą się drobne grudki. Technika przygotowania kruszonki jest taka sama, jak w przypadku przyrządzania ciasta kruchego, dlatego przy łączeniu poszczególnych elementów można również wykorzystać specjalny cukierniczy siekacz.

Urozmaicona wersja

Jeśli nie tolerujesz glutenu lub jesteś na diecie odchudzającej, możesz wówczas zastąpić zwykłą mąkę pszenną kokosową alternatywą. Taka kruszonka to idealne rozwiązanie dla alergików, oraz osób, które lubią urozmaicać swoje tradycyjne przepisy. Receptura przygotowania deseru jest taka sama, jak w przypadku tradycyjnej wersji wypieku. Kruszonka kokosowa ma delikatny, złocisty kolor i niepowtarzalny smak. Stanowi doskonałe wykończenie drożdżowych ciast oraz zapiekanych deserów owocowych.

Coś dla osób, dbających o linię

Kruszonkę można również przygotować bez masła, mąki oraz cukru, wykorzystując zmiksowane w blenderze płatki owsiane. Do deseru warto dodać jedną łyżkę syropu klonowego oraz niewielką ilość soku z cytryny. Całość należy dokładnie wymieszać i rozdrobnić palcami. Przygotowana kruszonka to świetny dodatek do zdrowych, zapiekanych owoców.

Domowe ciasta to przysmak wielu osób. Warto jednak zadbać o ich odpowiednie wykończenie. Aromat własnoręcznie przygotowanej kruszonki przyciągnie każdego łasucha, dzięki czemu staniesz się dla swoich bliskich królową wypieków. Jeśli jesteś na diecie, nie przejmuj się. Każdy deser ma swoją zdrowszą alternatywę.

Kruszonka do ciasta – jak ją wykonać?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here