Naleśniki – jeden przepis, wiele wariantów

Receptura mącznych placków, smażonych na patelni, została opracowana w czasach starożytnych. Włosi uważają, że twórczynią przepisu była Katarzyna Medycejska. Pierwotnie naleśniki smażono na wielkim liściu, co wyjaśnia etymologię ich nazwy.

Wiele osób uważa, że placki najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami. Naleśniki można jednak podawać z farszem wytrawnym. Niezależnie od rodzaju nadzienia, receptura przygotowywania ciasta jest podobna.

Podstawowy przepis

Przygotowanie naleśników wymaga dużej wprawy, dlatego jeśli smażysz je po raz pierwszy, skorzystaj z wskazówek, dostępnych na stronie internetowej wkuchnizwedlem.wedel.pl. Dzięki nim przyrządzisz gładkie, idealne ciasto, a samo przewracanie placków nie sprawi Ci większej trudności. Do przygotowania tradycyjnych naleśników będziesz potrzebować:

  • 250 gramów mąki pszennej,
  • dwóch jajek,
  • szklankę mleka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • trzech łyżek oleju.

Zanim usmażysz swoje pierwsze placki, wsyp do miski wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mleko oraz wodę. Zmiksuj całość przy pomocy blendera. Wykorzystaj przygotowany wcześniej olej roślinny, by nasmarować nim rozgrzaną patelnię z cienkim dnem. Pamiętaj, by naleśniki przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy ich spód będzie ładnie zrumieniony i ścięty. Jeśli przygotowujesz słodkie placki, dodaj odrobinę cukru.

Kokosowa wariacja

Wiele osób uważa, że naleśniki w wersji wytrawnej nie są tak dobre jak ich deserowe odpowiedniki. Podobno o gustach się nie dyskutuje, warto jednak urozmaicić smak swoich placków ciekawym farszem. Receptura ciasta jest podobna, dodatkowe składniki to jedynie paczka wiórek kokosowych oraz jedna łyżka cukru trzcinowego. Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować:

  • 400 gramów piersi z kurczaka,
  • 200 gramów pieczarek,
  • czerwonej papryki,
  • pęczek młodej cebuli,
  • oleju,
  • przyprawy curry,
  • odrobinę sosu sojowego.

Pierś kurczaka pokrój w cienkie paski, a umyte pieczarki potnij w niewielkie plasterki. Usuń nasiona z papryki, a następnie rozdrobnij ją w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka, uważając na palce. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie usmaż wcześniej przygotowanego kurczaka. Dodaj pieczarki i duś je przez kilka minut, aż odparuje z nich cała woda. Dopraw wszystko do smaku, a na samym końcu wsyp paprykę i dymkę, mieszając całość. Przygotowany farsz przełóż do wcześniej usmażonych naleśników. Zawiń całość. Danie możesz podawać z sosem czosnkowym lub łyżką jogurtu naturalnego.

Tradycyjne naleśniki świetnie smakują, nawet jeśli zrezygnujemy z dodawania jakiegokolwiek farszu. Słodkie i słone wariacje na temat placków są jednak interesującym urozmaiceniem tradycyjnej receptury. Warto zatem eksperymentować w kuchni, bawiąc się smakami oraz aromatami.

Naleśniki – jeden przepis, wiele wariantów
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here