Sezonowość i różnorodność w daniach dla dzieci

Każde codzienne menu, dedykowane zarówno dzieciom, jak i dorosłym powinno być zdrowe, smaczne, kolorowe i różnorodne. Najlepiej opierać je także na sezonowych i lokalnych produktach, które najkorzystniej wpływają na zdrowie każdego z nas. Właśnie tak powinny wyglądać posiłki serwowane najmłodszym, a same dania dla dzieci już na pierwszy rzut oka powinny zachęcać do jedzenia nawet największego niejadka.

Szybkie i zdrowe dania dla dzieci

Wielu rodzicom wydaje się, że gotowanie dań dla dzieci to dosłownie droga przez mękę. Że wymaga to wybierania zupełnie innych produktów i przygotowywania ich w inny sposób niż posiłki dla pozostałych domowników. A tymczasem trzeba pamiętać, że przedszkolak czy uczeń z powodzeniem i ze smakiem może jeść te same dania, co my. Co więcej, gotowanie dla tak zróżnicowanego grona wcale nie musi zajmować całych długich godzin. Warto postawić na proste dania, z wykorzystaniem produktów, którymi w danej chwili dysponujemy. Do szybkich i zdrowych dań możemy zaliczyć między innymi wszelkiego rodzaju owsianki z owocami (można w nich dowolnie dodawać ulubione płatki, ziarna, orzechy, owoce, mleko/napoje roślinne, przyprawy, takie jak cynamon, imbir, miód itp), zupy kremy, makarony, kasze z dodatkiem warzyw, serów, domowych pikli, zapiekanki mięsno-warzywne lub po prostu pieczone bądź surowe warzywa podane z sosami lub hummusem.

Jak przygotowywać smaczne dania dla dzieci?

Przygotowanie dań dla dzieci nie powinno spędzać rodzicom snu z powiek. Oczywiście, jest to obowiązek i odpowiedzialność za młodego członka rodziny, ale bez problemu da się to zadanie wpisać w inne domowe czynności, tak aby nie przysparzało dodatkowych problemów. Trzeba tylko przestrzegać kilku prostych zasad, które i samym dorosłym wyjdą na zdrowie (oto kilka wskazówek i przepisów: https://blog-juniorangin.pl/category/jedzenie/). W daniach dla dzieci nie powinny znajdować się zbyt intensywne przyprawy, które niwelują smak pozostałych delikatnych składników – warto zminimalizować lub w ogóle nie dodawać np. chili i innych ostrych papryczek, czosnku czy orientalnych mieszanek. To, co nie służy młodemu pokoleniu to także sól i cukier – i nie są one niezbędne do przygotowania wielu smacznych potraw zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ostatecznie, należy pamiętać, że dania dla dzieci już od pierwszej chwili powinny zachęcać do spróbowania, dlatego tak ważny jest ich wygląd i zapach. A to co przyciąga uwagę to rozmaite kolory, kształty i faktury, których w produktach spożywczych nigdy nie brakuje.

Sezonowość i różnorodność w daniach dla dzieci
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here