Regularne spożywanie ryb wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Okazuje się, że nie bez powodu najdłużej żyją właśnie ludzie z krajów, w których ryby są jedną z podstaw jadłospisu. Jakie korzyści wynikają ze spożywania ryb?
1. Wspomagają układ krwionośny i zapobiegają zawałom
Ryby są pełne wielonasyconych kwasów tłuszczowych, zwanych także omega-3. Kwasy te chronią nasz organizm przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. To wszystko dlatego, że ich regularne spożywanie wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowego ciśnienia. Oprócz tego zmniejszają krzepliwość krwi i obniżają poziom trójglicerydów. Spożywanie kwasów omega-3 ma pozytywny wpływ nie tylko na układ krwionośny. Wpływają również pozytywnie na układ odpornościowy, szczególnie w rozwoju dzieci – dlatego warto włączyć ryby do diety najmłodszych.
2. Są bogate w witaminy – w trosce o odporność!
Wszyscy wiemy, jak ważną funkcję pełnią witaminy w organizmie człowieka. Często jednak łapiemy za suplementy, zamiast włączyć do diety pełnowartościowe produkty. Jednym z takich produktów może być łosoś, bogaty w witaminę D. Spożycie 100g łososia zapewnia nam niemal 90% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę! Warto włączyć do codziennej diety łososia ze sprawdzonego źródła – takiego, jak MOWI.
Ryby chude (łosoś należy do ryb bogatych w witaminy D, A i E) dostarczają nam z kolei witamin z grupy B. Najważniejszą z nich jest tu niewątpliwie witamina B12, wpływająca pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia również zdolność trawienia.
3. Są idealne dla osób na diecie
Ryby dostarczają nam niezbędną ilość białka o wysokiej przyswajalności. Warto potraktować ryby jako główne źródło białka i zrezygnować tym samym ze spożywania tak dużej ilości czerwonego mięsa z prostej przyczyny. Przy podobnej ilości białka, ryby są o wiele bardziej bogate w składniki odżywcze. To idealne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie, próbujących wyzbyć się niezdrowego stylu życia. Nie bez powodu zajmują tak wysokie pozycje w piramidzie zdrowego żywienia!