Lato i jesień to okres, kiedy możemy cieszyć się smakiem świeżych, chrupiących grzybów. Szczególnie smaczne są kurki. Nadają się one do smażenia, przygotowania pysznych, kremowych sosów oraz jako dodatek do dań mięsnych czy wegetariańskich. Grzyby te idealnie komponują się z makaronem i drobiem. Oto kilka prostych i sprawdzonych przepisów na dania, które zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych.
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym
To prosty przepis na delikatne i wykwintne danie, które z powodzeniem można podawać również dzieciom. Jego przygotowanie nie wymaga zbyt wielkich zdolności kulinarnych, a smak zabierze każdego wprost do szumiącego, pachnącego lasu.
Poziom trudności przygotowania: łatwy
Liczba porcji: 4
Typ dania: obiad
Składniki:
- 250 gram makaronu tagliatelle
- 500 gram piersi z kurczaka
- 250 gram oczyszczonych kurek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło. Cebulę, kurki i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na małym ogniu.
- Dodaj na patelnię pierś z kurczaka i obsmażaj przez ok. 3 minuty.
- Zalej całość śmietaną i smaż do momentu, kiedy sos zgęstnieje.
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Odcedzony makaron polej sosem i posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
Makaron z kurczakiem, kurkami i chilli
To propozycja dla wielbicieli wyrazistych i ostrych smaków. Potrawa zachwyca aromatem i barwami, które kojarzą się z polską, złotą jesienią. Świetnie nadaje się na rozgrzewającą kolację po ciężkim chłodnym dniu.
Poziom trudności przygotowania: łatwy
Liczba porcji: 4
Typ dania: obiad lub kolacja
Składniki:
- 250 gram makaronu typu kokardki
- 500 gram piersi z kurczaka
- 350 gram oczyszczonych kurek
- 1 mała papryczka chilli
- 250 gram pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski i dopraw pieprzem oraz solą.
- Papryczkę oraz czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć papryczkę i czosnek.
- Po minucie dodaj pierś z kurczaka. Po kolejnych dwóch dodaj kurki. Smaż kolejne 3 minuty.
- Dorzuć pokrojone na pół pomidorki i tymianek. Smaż kolejne 2 minuty.
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Wymieszaj przesmażone składniki z patelni z odcedzonym makaronem.
- Aby danie nabrało ciekawszego smaku, możesz posypać je startym parmezanem
Muszle makaronowe nadziewane kurczakiem, kurkami i szpinakiem
Ta potrawa robi prawdziwą furorę jako ciepła przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Wygląda efektownie, a do tego smakuje wszystkim. W dodatku świetnie sprawdza się w przypadku, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, ponieważ danie robi się prawie samo.
Poziom trudności przygotowania: bardzo łatwy
Liczba porcji: 4
Typ dania: przekąska
Składniki:
- 250 gram makaronu typu muszle
- 150 gram mielonego mięsa z kurczaka
- 100 gram kurek
- 75 gram mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 5 czubatych łyżek śmietany 18%
- 1 opakowanie sera cheddar w plastrach
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Czosnek posiekaj w drobniutką kostkę.
- W misce wymieszaj mięso z kurczaka, kurki, szpinak, posiekany czosnek oraz śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
- W odcedzone muszle nałóż obficie farsz. Na każdej z nich ułóż pół plastra sera cheddar.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i zapiekaj w nim muszle przez ok 15 minut.
Połączenie makaronu, kurczaka i kurek jest sprawdza się w wielu sytuacjach. Dania mogą uświetnić rodzinny obiad, czy zachwycić niespodziewanych gości podczas imprezy. Podane wyżej przepisy to jedynie przykładowe inspiracje. Pomysłów na dania z tych składników jest o wiele więcej. Można tworzyć wymyślne sosy i smakowite sałatki. Ograniczenie stanowi jedynie kulinarna wyobraźnia.