Napar z mielonych liści oraz patyczków ostrokrzewu paragwajskiego, pity powszechnie w krajach Ameryki Południowej, znany jako yerba mate, zyskuje popularność w Europie. Co trzeba wiedzieć o tym niezwykłym naparze?
Sposób zaparzania
Tradycyjnie yerba jest podawana w naczynkach zwanych matero, wykonanych z tykwy, drewna lub ceramiki. W Ameryce Południowej pije się ją także z guampa, czyli naczynia zrobionego z rogu bawolego lub z krowiej racicy. Do picia naparu niezbedna jest także bombilla, czyli rurka służąca do picia z jednej strony zakończona sitkiem lub sprężynką. Aby przygotować yerba mate należy wsypać do naczynia susz w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia. Na początek warto zacząć od mniejszej ilości. Następnie przykrywa się dłonią naczynie, odwraca do góry dnem i parę razy potrząsa. To ma na celu przesunięcie najdrobniejszych listków i pyłu na wierzch, aby nie zatkały filtra w bombilli. Potem można delikatne odwrócić matero w pozycję wyjściową tak, aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia, tworząc skos. W tym momencie można umieścić w matero bombillę i zalać susz wodą. Optymalna temperatura to 65 do 85 stopni. Pierwsze zalanie wykonuje się małą ilością wody – aby cały susz ją zaabsorbował. Po kilku minutach wodę dolewa się do pełna. Co ważne, nie należy mieszać yerby. Po wypiciu naparu można wielokrotnie uzupełniać naczynie wodą, aż do czasu gdy napar nie straci swojej mocy i smaku. Widać to też po suszu, w zużytym po zalaniu listki nie pływają lecz szybko opadają na dno. Oczywiście sposób zaparzania może się nieznacznie różnić w zależności od rodzaju suszu. Przykładowo zaparzanie brazylijskiej mate wymaga więcej uwagi, bo ma ona postać miału roślinnego.
Wpływ na zdrowie
Dużo mówi się o właściwościach zdrowotnych yerba mate i to zapewne dlatego napar ten zdobył tak dużą popularność w Europie. Przede wszystkim yerba mate poprawia koncentrację i nastrój, a do tego łagodnie pobudza, stanowi więc znakomitą alternatywę dla kawy. A ponadto mate reguluje łaknienie, dostarcza mnóstwa witamin i minerałów, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, a nawet redukuje ryzyko chorób serca! Nie ma więc wątpliwości, że warto rozpocząć przygodę z yerba mate!